Koop nu tickets
20% korting op je tickets!

Nostalgisch dagje uit in Zuiderzeedorp Enkhuizen

Logo van het Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum ontdek je hoe het dagelijkse leven van de vroegere bewoners aan de Zuiderzee was. Stap in het leven van vissersvrouw Grietje en haar gezin, kijk in hun bescheiden huisje, help mee met de klusjes en doe een dutje in de bedstee.

Dagje terug in de tijd

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen komen verhalen van mensen die vroeger rond de Zuiderzee woonden tot leven! Ga mee terug naar de tijd voor 1932, toen de Afsluitdijk de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Voor kinderen is het één groot avontuur. Er is een speurtocht door het museum, ze kunnen leren schrijven met een kroontjespen uit de jaren dertig en ze mogen zich verkleden in oud-Hollandse klederdracht.

Maak kennis met Grietje

Het buitenmuseum is een dorp op zich, met meer dan honderdveertig historische gebouwen. In het pand Leven op een Kluitje ontmoet je dit seizoen de dappere vissersvrouw Grietje in Zoutkamp. Stap binnen in dit roerige huishouden met vier kinderen, waar het altijd naar garnalen ruikt, er nog geen wc is en grootmoe gezellig inwoont. Een leven van een vissersvrouw aan de Zuiderzee... Ook Grietje zelf is aanwezig, als hologram! De klinkersstraten in het buiten voeren je verder door het Zuiderzeedorp; bezoek het oude postkantoor, ontmoet Urkers en help bewoners mee met oude ambachten. Proef ook zeker een visje uit de visrokerij. Terwijl je verse vis eet heb je een prachtig uitzicht over het IJsselmeer. Hier zie, hoor, proef en voel je het leven van vroeger!

Binnenmuseum: schatkamer van de Zuiderzee

In het binnenmuseum bewonder je deze zomer de tentoonstelling Kleren maken de vrouw. Oftewel: de vrouw maakt de kleren! Eindeloos en met veel liefde werden alle kledingstukken door moeder en haar dochters versteld en keer op keer gerepareerd. Bekijk het resultaat vanaf 6 juli in de expositie! Bezoek tot met 5 mei de tentoonstelling 'Mooi samen' en tot en met 1 september 'Reis rondom de Zuiderzee' en de 'Schepenhal'.

Koop nu tickets