Koop nu tickets
Gratis audiotour en plattegrond

Hoe ziet het joodse leven eruit?

Logo van Joods Cultureel Kwartier

Midden in de Amsterdamse Jodenbuurt vind je het Joods Cultureel Kwartier met het Joods Historisch Museum, het Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum. Hier leer je alles over joodse cultuur.

Joods Historisch Museum

Vier monumentale synagogen in het hart van het Joods Cultureel Kwartier vormen samen het Joods Historisch Museum. Verhalen over Nederlandse joden van vroeger en nu leven hier voort door middel van schilderijen, films, gebruiksvoorwerpen en 3D-presentaties.

Kindermuseum

Het Kindermuseum neemt je mee naar het leven van een joodse familie. Het museum is ingericht als een echt joods woonhuis. Bak broodjes in de koosjere keuken, leer Hebreeuws in de studeerkamer of maak muziek in de muziekkamer.

Portugese Synagoge

Bezoek de Portugese Synagoge en waan je in de tijd van de Amsterdamse Gouden Eeuw. Het zeventiende-eeuwse unieke interieur is nog volledig intact en wordt bij concerten en speciale evenementen verlicht door honderden kaarsen. Onder de bijgebouwen vind je de schatkamers, vol zilver, goud, brokaat en zijde.

Hollandsche Schouwburg

In dit voormalig theater werden tijdens de Tweede Wereldoorlog joden door de bezetters bijeengebracht om vervolgens naar concentratie- en vernietigingskampen te worden gedeporteerd. Tegenwoordig is deze schouwburg een monument met namenwand als nagedachtenis aan de joodse slachtoffers en tentoonstelling over de vervolging.

Nationaal Holocaust Museum

Via dit gebouw werden honderden kinderen door het verzet naar veilige plaatsen gesmokkeld. Nu wordt op deze historische locatie het verhaal van de Holocaust verteld met tentoonstellingen en evenementen.


Let op: het Nationaal Holocaust Museum is gesloten vanwege een verbouwing. In 2022 wordt er een nieuw Nationaal Holocaust Museum geopend.