Koop nu tickets
Koop tickets met € 1,50 korting

Groen paradijs net buiten Utrecht

Logo van Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

Misschien wel de mooiste plek van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Fort Hoofddijk en de Botanische Tuinen van Universiteit Utrecht! Loop tussen bomen en planten uit de hele wereld, ontdek de grootste rotstuin van Europa en vind een kas vol vlinders.

De Tuinen hebben samen een oppervlakte van ruim negen hectare! Hier ronddwalen is een ware ontdekkingstocht, want in elke tuin vind je iets bijzonders. Een moeras bijvoorbeeld, of planten waar je verf mee kunt maken. Maar ook soorten die bijna uitgestorven zijn en waar zaad van wordt gewonnen om ze te behouden. De ene tuin is nog mooier aangelegd dan de andere, met bomen en planten uit steeds weer andere landen. Fort Hoofddijk ligt als een plaatje tussen het groen en herinnert je eraan dat dit ook een historische plek is.

Beklim de Rotstuin

Meest opvallend is de Rotstuin die als een grote stenen heuvel boven alles oprijst. Klauter tussen bijzondere bergplanten en geniet meteen van het uitzicht over de rest van de tuin. Deze rotstuin is één van de mooiste en soortenrijkste van Europa en trekt jaarlijks bezoekers uit de hele wereld. Ook bijzonder: de Ontdektuin. Hier worden al je zintuigen geprikkeld met planten om te ruiken, te zien, te voelen, te proeven en zelfs te horen.

Vlinders en vogelhut

Botanische Tuinen Universiteit Utrecht bevat niet alleen planten, maar ook dieren. Rondom het grote Bijenhotel ligt een tuin die speciaal is aangelegd voor insecten en kleine dieren als kikkers en egels. Bespied vogels in de Vogelhut of speel het Vogelspel. En in de Tropische kassen zie je naast bijvoorbeeld prachtige orchideeën ook allemaal fraaie vlinders.

Terrasje pikken

In het entreegebouw van Fort Hoofddijk zit een Tuincafé met terras, waar ze naast koffie ook lekkere broodjes hebben. Snuffel ook even rond in de Tuinwinkel. Tip: in de tuinen worden regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals het Tropisch vlinderfestival en voor de kinderen speurtochten en knutselmiddagen.

Koop nu tickets