Koop nu tickets
Bestel snel tickets

Dwaal door een echt middeleeuws kasteel

Logo van Kasteel Ammersoyen

Wandel over de ophaalbrug door de poort en waan je terug in de middeleeuwen. Kasteel Ammersoyen is namelijk één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland, vol herinneringen aan het verleden.

De typisch houten ophaalbrug over de gracht is de enige manier om binnen de metersdikke muren van dit kasteel te komen. Eenmaal door de poort met gouden leeuwen is het binnenplein de eerste verrassing: wat een schattige uitstraling, als in een sprookje! Witte stenen muren, rode luikjes voor de ramen. Picknicktafels nodigen uit om plaats te nemen, maar de witrode deuren maken té nieuwsgierig naar wat er verder nog te zien is.

Naar het vrouwenverblijf

Binnen dwaal je via nauwe gangen en steile trappetjes naar grote zalen met enorme open haarden en dikke plafondbalken. Bewonder de ridderzaal, torenkamers, de wapenkamer, het vrouwenverblijf en een zolder die vol ligt met archeologische vondsten uit de gracht. De verlichting komt van robuuste kandelaars die aan touwen hangen. Je ziet meteen voor je hoe de bediendes ze omlaag lieten zakken om de (toen nog echte) kaarsen aan te steken. Extra leuk: er zijn regelmatig weekenden waarin middeleeuws geklede mensen het vroegere leven uitbeelden.

Speurtocht voor kinderen

Schatkisten, 'plonsplees' en trappetjes in dikke muren: kinderen voelen zich al snel een ridder of jonkvrouw in dit kasteel. Helemaal wanneer blijkt dat ze zich mogen verkleden. Op zolder is van alles voor ze te doen en er is een spannende speurtocht die ze door het kasteel brengt. Wie durft de kerker in?

Tip: bezoek ook de mysterieuze kerkruïne tegenover het kasteel of geniet van een hapje en een drankje bij Het Koetshuis.

Koop nu tickets