Koop nu tickets
Tot € 2,00 korting op je tickets!

Bij Rijksmuseum Boerhaave draait alles om nieuwsgierigheid

Logo van Rijksmuseum Boerhaave

Ontdek de wetenschap in Rijksmuseum Boerhaave, European Museum of the Year 2019. Je ziet de wonderlijkste uitvindingen en kunt van alles zelf uitproberen. Meet met oude instrumenten, gluur door een microscoop en test je eigen kennis.

Wie reist naar de Gouden Eeuw op Schateiland Boerhaave gaat op een echte ontdekkingstocht. Hier zoek je de weg met behulp van de sterren en de zon, vind je vreemde dieren en plantjes en kun je allerlei proefjes doen. Of bekijk wat een chirurgijn in zijn kast had staan. Brrrr, is dat een zaag? Wat doet een dokter daarmee?

Kijk je ogen uit

Van ouderwetse dokterspraktijken naar de nieuwste innovaties van de geneeskunde: je leert er alles over in Rijksmuseum Boerhaave. Heel speciaal is het om de eerste kunstnier en kunstlong te zien. Dit museum zit trouwens vol met topstukken, zoals de eerste telescoop van Christiaan Huygens waarmee hij de ringen om Saturnus ontdekte, de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, de vulpen van Albert Einstein en de ultrasnelle computer Qubit. Ook bijzonder is het oudste planetarium ter wereld dat de zon als middelpunt heeft. Van sommige uitvindingen is een replica waarmee je zelf aan de slag kunt.

Anatomisch Theater

In het Anatomisch Theater - het enige in Nederland - reis je door vijf eeuwen wetenschapsgeschiedenis. Dit theater is een replica van het theater dat de Leidse universiteit in 1594 opende. Er werden opgehangen criminelen opengesneden om te laten zien hoe de mens er van binnen uitziet. Wie betaalde kon komen kijken! Maar alleen in de winter, want in de zomer ontbonden de lijken te snel. Daarom werd ook een wonderlijk rariteitenkabinet gebouwd waar je je kunt vergapen aan vreemde en prachtige objecten uit verre werelden.

Heerlijk voor kinderen

Voor kinderen zijn er veel experimenten en spelletjes te doen. Ze kunnen bijvoorbeeld met een dokterstas op stap en luisteren naar hun eigen hartslag. Of lekker aan de slag in de MaakStudio.

Koop nu tickets