Koop nu tickets
Bestel tickets

De dappere vissers van Moddergat en de meedogenloze zee

Logo van Museum 't Fiskershúske

Laat je door de zeewind meevoeren naar Museum 't Fiskershúske op het noordelijkste puntje van Friesland. In vier kleine vissershuisjes wordt hier de opmerkelijke geschiedenis bewaard van de vissers van Paesens-Moddergat.

Vijf schattige vissershuisjes vormen samen Museum 't Fiskershúske. Op het noordelijkste puntje van Friesland, pal aan de Waddenzee, wordt hier de geschiedenis van de kustvisserij bewaard. Dappere vissers voeren vanaf het dubbeldorp Paesens-Moddergat keer op keer uit om hun netten uit te gooien om hopelijk met een grote vangst huiswaarts te keren. Hoe werkten ze en hoe zag hun dagelijks leven eruit?

Binnenkijken

Het oudste huisje van Museum 't Fiskershúske is ingericht als in 1850 en in Klaske's Húske is het interieur in de stijl van begin twintigste eeuw. Kijk binnen en zie hoe de vissers en hun gezin leefden. In het huisje de Logger is ruimte voor wisselende exposities en in het huisje de Aek is een vaste tentoonstelling te zien met scheepsmodellen, vissersgereedschap en het verhaal van de scheepsramp van Moddergat.


Ramp van Moddergat

Er is één nacht die niet onbesproken kan blijven als het gaat om de geschiedenis van de kustvisserij in Moddergat. Van 5 op 6 maart 1883 raasde een zware voorjaarsstorm over de golven en overviel de vissersvloot van Paesens-Moddergat. In totaal kwamen 83 vissers om in het ijskoude water. Ter nagedachtenis aan hen staat er tegenover het museum een monument.

Koop nu tickets