Koop nu tickets
Korting op je tickets

Universiteitsmuseum Utrecht

Logo van Universiteitsmuseum Utrecht

Menselijke lichaamsdelen op sterk water, opgezette dieren en skeletten bieden je een kijkje in de wereld van de wetenschap. In dit museum kunnen kids zelf op onderzoek uit gaan. Ontdek waar de neus van een dolfijn zit en onderzoek vreemde diertjes.

Bij het Universiteitsmuseum Utrecht ontdek je de wetenschapper in jezelf. Er zijn verschillende tentoonstellingen met ieder een eigen thema. In de tentoonstelling Tot op het bot ga je zelf op onderzoek uit. Luister naar het hart van een reuzenschildpad of mens, voel aan een olifantshuid en kijk mee in de operatiekamer bij een hond met een hernia. Nog spannender is het aaien van een haai!

Ga in het Jeugdlab aan de slag als een echte professor! Bij de experimenten gaat het om zien, ruiken, proeven, horen en voelen.

Bij binnenkomst van het Rariteitenkabinet word je meteen ondergedompeld in een bonte verzameling van zeldzame voorwerpen. Bekijk bijvoorbeeld een skelet van een nijlpaard of de Pareiasaurus: een planteneter die 265 miljoen jaar geleden leefde! In de kasten en vitrines staan opgezette exotische vogels.

Eén van de meest bijzondere objecten in het museum is de deeltjesversneller 3MV. De 3MV zette het Utrechts kernfysisch onderzoek op de kaart. Daarnaast is de deeltjesversneller gebruikt voor andere onderzoeksgebieden zoals onderzoek naar zonnecellen.