Koop nu tickets
korting + gratis consumptie

Bezoek het grootste oorlogsmuseum van Nederland

Logo van Oorlogsmuseum Overloon

Sta in Oorlogsmuseum Overloon stil bij de Tweede Wereldoorlog, het verzet, D-Day en de bevrijding. Het museum is al in 1946 letterlijk op het slagveld gebouwd. Ontdek alles over het ontstaan, het verloop en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog.

Het was een strijd zo fel en bloedig, dat de Slag bij Overloon nooit vergeten mag worden. Na de heftige gevechten tussen de geallieerden en de Duitsers in de herfst van 1944, stond er, nog voor de wederopbouw van het dorp zelf, een museum.

Te zien in Oorlogsmuseum Overloon

Met de vaste tentoonstelling laat het museum zien hoe het zover heeft kunnen komen, dat naast deze militairen meer dan vijftig miljoen mensen stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met meer dan honderd voer-, vaar-, en vliegtuigen op meer dan 20.000 m2 raak je niet snel uitgekeken. En dat is maar goed ook, want dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, daar mag iedereen gerust vaker bij stilstaan!

Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Deze permanente tentoonstelling vertelt in acht verhalen hoe Nederland in de greep van de bezetter leefde. Luister naar de Joodse Hélène van tien, van wie haar familie de oorlog niet overleefde of naar de Amsterdamse Corrie Holvast die uitgemergeld raakte in de hongerwinter. De tentoonstelling laat zien hoe de Tweede Wereldoorlog het leven van de Nederlandse bevolking ingrijpend veranderde.

Bijzondere topstukken

In het museum is ook een zeldzame Enigma G te zien. Deze codeermachine werd in de oorlog door de Britten gebruikt om de versleutelde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Volgens historici had de oorlog zonder Enigma twee jaren langer geduurd. Of bekijk het wrak van een gecrashte Lancaster NN775 bommenwerper uit 1945, bestaande uit meer dan tweeduizend losse wrakstukjes.

Koop nu tickets