Koop nu tickets
15% korting + gratis consumptie

Het grootste oorlogsmuseum van Nederland

Logo van Oorlogsmuseum Overloon

Sta in Oorlogsmuseum Overloon stil bij de Tweede Wereldoorlog, het verzet, D-Day en de bevrijding. Het museum is al in 1946 letterlijk op het slagveld gebouwd. Ontdek alles over het ontstaan, het verloop en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog.

Het was een strijd zo fel en bloedig, dat de Slag bij Overloon nooit vergeten mag worden. Na de heftige gevechten tussen de geallieerden en de Duitsers in de herfst van 1944, stond er, nog voor de wederopbouw van het dorp zelf, een museum.

Te zien in Oorlogsmuseum Overloon

Met de vaste tentoonstelling laat het museum zien hoe het zover heeft kunnen komen, dat naast deze militairen meer dan vijftig miljoen mensen stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met meer dan 100 voer-, vaar-, en vliegtuigen op meer dan 20.000 m2 raak je niet snel uitgekeken. En dat is maar goed ook, want dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, daar mag iedereen gerust vaker bij stilstaan!

Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Deze permanente tentoonstelling vertelt in acht verhalen hoe Nederland in de greep van de bezetter leefde. Zo wordt het verhaal van Hélène Egger verteld; een tienjarig Joods meisje dat in Amsterdam leefde en waarvan bijna de hele familie is vermoord. En het verhaal van Corrie Holvast, een Amsterdams meisje wat uitgemergeld raakte in de hongerwinter. Ook een verhaal over het dagelijkse leven in oorlogstijd komt voorbij. Opgetekend door huisvrouw Arnolda Huizinga-Sannes. De tentoonstelling laat zien hoe de Tweede Wereldoorlog het leven van de Nederlandse bevolking ingrijpend veranderde.


Bijzonder: In het museum is een zeldzame Enigma G te zien. Deze codeermachine werd in de oorlog door de Britten gebruikt om de versleutelde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Zo konden ze inspelen op hun geheime strategieën. De codes werden dagelijks gewijzigd, maar toch wisten de Britten ze te kraken. Volgens historici had de oorlog zonder Enigma twee jaren langer geduurd.

Koop nu tickets